Zamrażarki szokowe

Właściwie każdy raczej wie o tym, że przechowywanie większej ilości jedzenia przez dłuższy okres czasu jest możliwe, dzięki mrożeniu. W większych sklepach z produktami spożywczymi przedsiębiorcy najczęściej korzystają z dużych zamrażarek, aby zmieścić większe ilości jedzenia. Jednakże z drugiej strony jak się okazuje klasyczne mrożenie moraz swoje wady i nie za każdym razem jest właściwym rozstrzygnięciem.

Dlaczego? Konkretniej chodzi o to, że produkty nie będą schładzane jakoś szybko, a co za tym idzie do ich pełnego zamrożenia musi minąć ciut czasu. W dodatku niska temperatura praktycznie za każdym razem zmienia wodę znajdującą się na produktach w cząsteczki lody, które z kolei uszkadzają mrożony produkt. Na całość zasada jest taka, że im dłużej trwa proces mrożenia, tym uszkodzenia te na nieszczęście będą większe. Istnieje natomiast bezdyskusyjne rozwiązanie, które umożliwi na efektywne wyeliminowanie wyżej wymienionych problemów. Chodzi o mrożenie szokowe, z którego wraz z biegiem czasu korzysta coraz więcej firm. Jego największą dobrą cechą jest przede wszystkim to, że zamrażanie trwa bardzo krótko, a co za tym idzie oszczędza się nie tylko i wyłącznie czas, niemniej jednak również nie powstają żadne uszkodzenia towarów co bez wątpienia ma spore znaczenie. W tego rodzaju urządzeniach do mrożenia szokowego mamy do czynienia z bardzo niską temperaturą, a ciepło z mrożonych produktów natychmiast odprowadzane jest na zewnątrz. W ten sposób można uniknąć też zmiany walorów smakowych pożywienia, a jak wiadomo nie wpływają one raczej korzystnie na produkty.

Dodatkowe informacje: komory szokowego mrożenia.

Dodaj komentarz

Blog z przydatnymi informacjami zapewnia to, czego internauci poszukują. Ciekawostki, artykuły oraz zdjęcia zdobią każdy blog. Blog internetowy z ciekawostkami to źródło danych i wielu ciekawostek. Niejedna osoba szuka dobrych i frapujących blogów z newsami. W internecie znajdzie je na pewno.