Przemysłowe technologie – Miksery piekarnicze

 

Wyroby czekoladowe to ulubione słodycze większości z nas. Smak czekolady nieprzerwanie kojarzy nam się z dzieciństwem, gdy jako dzieci zajadaliśmy się słodkimi, ciemnymi tafelkami i brudziliśmy sobie nimi buzie. Od lat czekolada wytwarzana jest przez maszyny do czekolady i dzisiaj należycie nie robi się jej już ręcznie, w tradycyjny sposób. Tradycje robienia czekolady są bardzo stare, sięgają już kilkuset lat wstecz. Wówczas to aktualnie ktoś pierwszy raz wpadł na pomysł, ażeby zrobić pierwszą czekoladę.

Dzisiaj już nie wykonuje się jej w ręczny osób do użytku komercyjnego. Tylko niewielkie partie wytwarzane są ręcznie, a do większości zastosowań wykorzystywane są maszyny cukiernicze, które topią kakao z mlekiem i innymi dodatkami, a również mieszkają i przelewają w specjalnych form, w których gorąca czekolada zastyga i tworzy wzór znanej nam tabliczki. Dzisiaj czekolada nie jest również zawijana ręcznie. Wszystko robią zawijarki do czekolady, do których wpadają tabliczki i które otaczają je warstwą sreberka, a później wierzchnim opakowaniem. Proces pakowania, sortowania i oznaczania też odbywa się przez maszyny, które specjalnie się do tego sortuje. Czekoladę robi się w wielkich kadziach, do kadzi tych wsypuje się wszystkie składniki z receptury i podgrzewa je na tyle, że zostaje ona roztopiona i miesza się z innymi składnikami w stanie płynnym. Dzięki wielogodzinnemu mieszaniu i odparowaniu możemy dostać doskonałą jakość czekolady i elegancką barwę. Smak też jest taki jak kiedyś, kiedy robiono ją ręcznie.

Więcej: przemysłowy detektor metali.

Dodaj komentarz

Blog z przydatnymi informacjami zapewnia to, czego internauci poszukują. Ciekawostki, artykuły oraz zdjęcia zdobią każdy blog. Blog internetowy z ciekawostkami to źródło danych i wielu ciekawostek. Niejedna osoba szuka dobrych i frapujących blogów z newsami. W internecie znajdzie je na pewno.