Komory szokowego mrożenia pozwalają na bardzo szybkie zamrożenie produktu, który był poddany obróbce termicznej lub pokrojony, czy przygotowany do spakowania. W ten sposób mrożone są owoce i warzywa, które dostępne są przez cały rok w sklepach. W jednakowy sposób mrozi się kluski, pierogi i krokiety.
Zakłady produkujące żywność, przygotowują produkty zgodnie z opracowaną wcześniej recepturą. W przyszłości mrożą je w komorze. Tam powietrze wtłaczane do środka jest bardzo zimne. Może mieć wręcz -40 stopni. Oznacza to, że takie komory działają bardzo z ogromnym skutkiem. Mogą zamrozić żywność albo gotowy do odgrzania posiłek w ciągu 90 minut. To znacznie skraca cały proces produkcji. Oprócz tego, dzięki mrożeniu szokowemu udaje się zachować wszystkie wartości odżywcze produktu, czy posiłku. Gdy żywność mrożona jest w tradycyjnej zamrażarce, proces ten trwa mniej więcej 6 godzin. W tym okresie z żywności wyparowuje woda. To sprawia, że po rozmrożeniu danie może być suche. Na pewno zaś będzie mniej smaczne niż takie, które mrożone było szybko w komorze szokowego mrożenia. Szokowe mrożenie uniemożliwia namnażanie się bakterii na powierzchni mrożonej potrawy. Komory szokowego schładzania i mrożenia przeznaczone są w głównie do chłodzenia produktów bezpośrednio po ich obróbce termicznej, czyli usmażeniu, pieczeniu, gotowaniu. Ciepło odbierane jest z nich gwałtownie, co zapobiega rozwojowi bakterii i odparowaniu wody. Dzięki temu żywność, która została zamrożona szokowo zachowuje kolor, smak, aromat i jest soczysta.
Więcej informacji na stronie: komory szokowego mrożenia.