Ilość produktów typowo wegańskich dostępnych w wielu sklepach spożywczych z każdym dniem zdaje się wzrastać w dość widoczny sposób. Wynika to naturalnie z coraz większego zainteresowanie spożywaniem tego rodzaju wyrobów , a dodatkowo zwiększonym zainteresowaniem produktami wegańskimi. Jednym z nader niekonwencjonalnych i niedużo znanych wyrobów wegańskich jest z pewnością sojonez uchodzący za prawdziwy przysmak i bezsporny rarytas dla wielu wegan. Produkt ten jest niczym innym jak typowo wegańskim majonezem, w związku z czym odbiega od niego składem i doborem niektórych składników. Dla prawdziwych wegan jest to jedno z owych dań, które mogą wytworzyć w domowym zaciszu i dodawać do wielu potraw. Żadna z niewtajemniczonych osób nie zgadałby na pewno, że w produkcie tym nie znajdą jajek tak popularnych w składzie tradycyjnego majonezu. Ten typowo wegański majonez jest delikatny, zwłaszcza smaczny i posiadający kremową konsystencję. Wybieranie odpowiednich składników i szybkość przygotowania wpływają na jeszcze większą popularność sojonezu, który ma możliwość być dodawany do sosów i kanapek oraz wielu innego rodzaju potraw prostych jak i tych o charakterze kategorycznie bardziej uroczystym. W celu przygotowania tego produktu wystarczy zaopatrzyć się w mleko sojowe, do którego dodajemy łyżeczkę octu jabłkowego i 2 łyżeczki musztardy. Dla smaku dodajemy sól i pieprz , a oprócz tego jedną drugą szklanki oleju rzepakowego. Wszystkie elementy mieszamy ze sobą w blenderze, po czym mamy gotowy produkt, który możemy spożywać w różnej postaci.
Więcej: wegański majonez.
One comment
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Cieszę się, że odszukałam ten artykuł. Poszerzył on moją wiedzę i wydaje mi się, że zainteresuję się tym tematem jeszcze bardziej.